Alles over gluten

Glutenvrij is hot. Veel mensen praten over gluten, coeliakie, glutenallergie en glutensensitiviteit. Alleen maar meer reden om de zin en onzin over gluten te delen.

Wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Gluten zit in alle producten die van deze granen gemaakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Gluten zit ook in veel producten waar je het niet direct in verwacht zoals soepen, sauzen, snoepjes, ijssoorten en bier.

Zijn gluten ongezond?

Gluten zijn voor de meeste mensen niet ongezond: gluten worden verwerkt door maag en darmen net zoals andere eiwitten uit vlees en eieren verwerkt worden. Voor mensen met de auto-immuunziekte coeliakie zijn gluten wel gevaarlijk. Het consumeren van gluten zal resulteren ineen ontstekingsreactie in de dunne darm. Het slijmvlies van de dunne darm raakt beschadigd waardoor voedingsstoffen minder goed opgenomen kunnen worden. De enige optie voor coeliakiepatiënten is om geen gluten binnen te krijgen. Coeliakie staat ook bekend als glutenintolerantie.

Klachten bij coeliakie

De klachten bij coeliakie kunnen erg verschillen van mens tot mens. De klachten bij volwassenen zijn vaak milder dan de klachten bij baby’s. Vanaf de leeftijd van 7 maanden krijgen baby’s voor het eerst granen te eten. Het kan zo zijn dat een baby de volgende klachten krijgt: een opgezette buik, weinig eetlust, overgeven en diaree. Bij coeliakie raakt de darmwand beschadigd. De klachten die kunnen ontstaan zijn:

  • Aanhoudende diaree
  • Stinkende, vette ontlasting
  • Een opgezette buik
  • Buikpijn
  • Overgeven
  • Minder eetlust

Om deze klachten te voorkomen is het belangrijk een glutenvrij dieet te volgen.

Glutenvrije producten

De Gezonde Bron biedt diverse glutenvrije producten die zorgen voor rustige darmen en meer energie. Het assortiment bevat ontbijtgranen, basische voedingssupplementen en maaltijden.

Laat een reactie achter