Tips voor een goed zuur-basenevenwicht

Voor een goede gezondheid is het van essentieel belang dat de zuren en basen in uw lichaam in evenwicht zijn. Maar wat zijn zuren en basen eigenlijk? Hoe ontstaat een disbalans tussen zuren en basen? En met welke voedingsmiddelen en voedingssupplementen kunt u het evenwicht weer herstellen? We leggen het graag uit.

Zuren en basen

Nadat voedsel is verteerd, blijft er in het lichaam ofwel een zure, ofwel een basische rest over. Basisch – ook wel alkalisch genoemd – is het tegenovergestelde van zuur. Het lichaam heeft van nature een klein basenoverschot en probeert dat zo te houden. Wanneer de zuurgraad van het lichaam verandert, bijvoorbeeld door stresssituaties, zuurproductie voor de vertering van voedsel, intensief sporten of onze voeding, heeft het lichaam diverse manieren om het teveel aan zuren uit te scheiden. Bijvoorbeeld via zweet of urine.

Afvoer van zuren

Zolang er voldoende basenvormende voedingsstoffen in het lichaam aanwezig zijn, worden de zuren goed afgevoerd of in het lichaam opgeslagen door ze te binden aan basische mineralen. Met onze moderne levensstijl en voedingspatronen zijn er meestal echter meer zuren in het lichaam dan kunnen worden uitgescheiden of aan basische mineralen gebonden kunnen worden. En dan kunnen problemen ontstaan, want het lichaam gaat ze dan onderbrengen in botten, bindweefsel en spieren. Met allerlei klachten als gevolg.

Ontzuren via voeding

Wilt u problemen voorkomen? Dan is het belangrijk om uw lichaam te ontdoen van afvalzuren. Deels kunt u dat doen door het aanpassen van uw voedingspatroon. U zou het misschien niet verwachten, maar of een voedingsmiddel zuur- of juist basevormend is, valt niet af te leiden aan de smaak ervan. Fruit dat zuur smaakt, zoals appels of citrusvruchten, creëert bijvoorbeeld juist een basische rest in plaats van een zure. Daarnaast is goed kauwen belangrijk, zodat het voedsel in de darm niet gaat gisten. Een globaal overzicht van zuur- en basenvormende voedingsmiddelen is:

  • Sterk zuurvormend voedsel: Vlees, vis gevogelte, wild, ei, soja (-producten).
  • Zuurvormend voedsel: Peulvruchten (dus ook pinda’s), granen, kaas.
  • Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel: Kwark, noten, zaden, roomboter, olie.
  • Basenvormend voedsel: ‘Vloeibare’ melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).
  • Sterk basenvormend voedsel: Groenten, fruit, aardappelen.

Voedingssupplementen voor ontzuren

Met goede voeding bent u een heel eind op weg, maar vaak is het niet genoeg om uw lichaam volledig te ontdoen van het overschot aan afvalzuren. Bij De Gezonde Bron vindt u daarom diverse basische voedingssupplementen die uw lichaam helpen bij het ontzuren. Bijvoorbeeld van de merken JCH, P. Jentschura, Vicopura en Alka. Ook hebben we diverse voedingsmiddelen, waarvan sommige glutenvrij, die het u gemakkelijk maken om te ontzuren.

Verzorgingsproducten voor ontzuren

Om de afvoer van afvalzuren via de huid te bevorderen zijn er daarnaast diverse verzorgingsproducten die uw lichaam ondersteunen bij het ontzuren. Bijvoorbeeld basisch badzout van P. Jentschura, pH Cosmetics en Alka en basische wikkels van het merk P. Jentschura. U bestelt deze producten snel en gemakkelijk bij De Gezonde Bron!

Laat een reactie achter